Veel mensen vragen zich af of ze een specifieke woning kunnen kopen. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals je inkomen, financiële verplichtingen en de hypotheekrente. Met deze rekentool krijg je snel inzicht in je mogelijkheden.
Wat bepaalt of je deze woning kunt kopen?
De maximale hypotheek en je maandlasten worden bepaald door meerdere factoren:
- Je bruto inkomen en dat van je eventuele partner.
- De hypotheekrente op het moment van afsluiten.
- Eventuele financiële verplichtingen zoals een studieschuld, leningen of alimentatie.
- De waarde van de woning die je wilt kopen.
- Het energielabel van de woning, wat invloed kan hebben op je leencapaciteit.
Door deze factoren mee te nemen in de berekening, kun je een goed beeld krijgen van je financiële mogelijkheden.
Hoeveel hypotheek kun je krijgen?
De hoogte van je maximale hypotheek hangt af van verschillende aspecten:
Inkomen
Hoe hoger je inkomen, hoe meer je kunt lenen. Banken berekenen op basis van je bruto jaarinkomen hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit geldt ook voor een eventueel tweede inkomen, maar daar wordt vaak een percentage van meegenomen in de berekening.
Financiële verplichtingen
Heb je lopende financiële verplichtingen? Dit kan je maximale hypotheek verlagen. Banken houden rekening met zaken zoals:
- Een studieschuld bij DUO, waarbij een percentage van je oorspronkelijke lening wordt meegenomen in de berekening.
- Een doorlopend krediet of persoonlijke lening, waarbij de maandlasten worden meegenomen in je financiële verplichtingen.
- Rood staan bij de bank, kopen op afbetaling en creditcardlimieten.
- Partneralimentatie, die als vaste maandelijkse last wordt gezien.
De waarde van de woning
Je kunt niet meer lenen dan de marktwaarde van de woning. Bij de hypotheekaanvraag kijkt de bank naar de taxatiewaarde en bepaalt op basis daarvan hoeveel je maximaal kunt lenen.
Hypotheekrente en toetsrente
De hypotheekrente bepaalt niet alleen je maandlasten, maar heeft ook invloed op de hoogte van je maximale hypotheek. Hoe hoger de rente, hoe lager het bedrag dat je kunt lenen. Banken gebruiken een zogenaamde toetsrente bij de berekening om te bepalen of je de hypotheeklasten ook in de toekomst kunt dragen.
Energielabel van de woning
Het energielabel van de woning kan bepalen of je extra kunt lenen. Woningen met een gunstig energielabel geven meer financieringsmogelijkheden, terwijl woningen met een slecht energielabel geen extra leenruimte bieden.
Leeftijd
Vanaf een bepaalde leeftijd houden banken rekening met het pensioeninkomen. Voor mensen vanaf 57 jaar wordt een lagere maximale hypotheek berekend, omdat de toekomstige inkomsten kunnen dalen bij pensionering.
Dienstverband en zekerheid
Voor een hypotheekaanvraag is je dienstverband belangrijk. Mensen in loondienst met een vast contract hebben meer zekerheid voor de bank. Als je een tijdelijk contract hebt, kan een intentieverklaring van je werkgever helpen om een hypotheek te krijgen. Voor zelfstandigen wordt gekeken naar het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar.